Andere tijden en Boers-Slootjes
 

DE FAMEUZE GRIZZLE LIJN VAN THEO DE KRUIJK MAASDIJK

In 1999 wordt Theo's vader ernstig ziek. Na een aantal weken spelen stopt Theo bewust. De verzorging van zijn ouders gaat niet samen met het managen van een team van 80 jonge duiven. Gelukkig kan hij z’n kennis en goede duiven kwijt bij zijn vrienden Alex Boers en Benno Slootjes. Deze mannen namen begin jaren’90 contact op met Theo met de volgende mededeling : “ Wij willen net als jij uitblinken met jonge duiven, maar hebben  geen tijd om jongen te kweken. Het klikte snel tussen de fanatieke melkers en in principe werd er vanaf half jaren ’90 elk jaar minstens 50 jongen betrokken. Alex en Benno pikte met deze kwaliteit al snel het spel op, en vlogen vooraleerst de vereniging de Reisduif met de jongen aan bonken, niets meer, niets minder. In 1997 won de combinatie  Boers-Slootjes prijs 1 t/m 7 in het sterke rayon B van de kuststrook, iets wat in dit samenspel wellicht nog nooit was vertoond en ook voor onmogelijk werd gehouden. In 1998 werd een topseizoen afgesloten en won men, met bijna elke week een voor hun ongunstige westenwind het 1e kampioenschap jonge duiven Kuststrook 1800 leden. Maar er kwam geen einde aan hun stunten. In  1999 stond voor de jonge en oude duiven kanonnen uit Noord en Zuid Nederland het uiterst prestieuze Bourges Noord en Zuid Holland op het programma. Gekenmerkt door super specialisten met de junioren en grote pouls. Boers-Slootjes winnen met vlag en wimpel prijs 1 en 2 tegen 7202 duiven. Prijs 1en 2 ofwel 1e ex-eco (verslagen door een hokgenoot) is voor het eerst een “grijze”. Een kruising van de Janssen/Verbarth duiven met de Tourniers. De gekleurde wordt een begrip in de omgeving 1e (2e)  Bourges 7202 duiven – 1e Orleans 1000 duiven en nog 2e maal een 1e  prijs en eindigt als 6e beste jonge duif van Nederland. De Grijzen  gaan steeds meer een stempel op de kolonie drukken.

1, 2 en 3 NPO-race...

Het jaar 2002 is de kroon op de voorlopige palmares van de de Kruijk duiven en de sportieve resultaten van de comb. Boers-Slootjes. En superseizoen met de jongen: kopprijzen, series en recht op 2 weken Nationaal teletekst. De eerste NPO-vlucht is het echt raak. In de kersverse afdeling de Kuststrook haalt Boers-Slootjes vernietigend uit. Jazeker, 3 duiven van Theo, 1,2 en 3 op de NPO-vlucht  St- Quentin. Nummer 2 en 3 hebben vooral het Janssen/Verbart bloed, maar nummer 1 is opnieuw een exponent van de nieuwe generatie Grijzen. Vader is zoon stamdoffer Grizzle Daddy die gelijk op de kweek was gezet. Moeder is kruising Leo van Rijn ( Janssen/Meulemans) maal Spierenburg de Groot (Kloeck/Klak). Als jong was ze op het hok van comb. De Kruijk de 1e van het toenmalig inkorfcentrum de Reisduif van Bourges Noord en Zuid Holland en had ze een kopprijs Interprovinciaal. Haar moeder was ook een Nationale teletekst duif op Bourges Interprovinciaal 1992 tegen 10.000 duiven prijs 4, comb.Boers-Slootjes.

Kwaliteit op de vierkante centimeter

De bovenstaande prestaties van Alex en Benno vinden plaats op ongeveer 6 meter hok. Juist in deze context moet men opgesomde resultaten zien. 50 junioren, 8 weduwmannen en 8 inactieve weduwduivinnen. En als je dan weet dat deze mannen 60 uur per week werken voor ze aan duivensport kunnen denken, mag men deze prestaties zeker in een speciaal kader plaatsen. Echte liefhebbers, die in hun schaarse vrije tijd functioneel duiven moeten houden en toch topprestaties verlangen. De enorme strenge  selectie is uitgangspunt. Als je er vanuit gaat dat ongeveer een derde van hun hele hokbestand in winter 2002/2003 bestaat uit Nationale teletekst duiven  en of duiven die daar recht op hadden (onterecht NPO-race Troyes 2001 en 2002 niet op nationale teletekst ). 2003 wordt een sabbatical jaar i.v.m. de opstart van een nieuwe fresiakwekerij. Toch hoopt de combinatie Boers-Slootjes in 2004 op een nieuwe locatie te starten, weer op 6 meter hok !  Intussen bewaakt Theo de kweeklijnen en tracht zijn gedachte over de Grijzen ( kweekte voor G.v/d Sar in 2002 opnieuw een grijze winnaar van 3140 duiven en de snelste van 6946 duiven) . Deze unieke Tournier/Klak lijn die door  Arie v/d Hoek  al werd uitgezet en later door kannonen als Cees v/d Kruk en Dick Verweij uitgebouwd als toplijn. Deze lijn tracht Theo ook vast te houden en te evolutioneren tot rasduiven die anno 2003 concoursen kunnen oprollen.

De verhuizing

Na het sabbatsjaar 2003 volgt een ingrijpende verhuizing van het tuinbouwbedrijf van Alex. Het glastuinbouwbedrijf bevindt zich recht onder de Westlandse hoogspanningsmasten. Ook het duivenhok ontkomt niet aan deze levensgevaarlijke draden. We ( Alex, Benno en Theo) dachten dat het mee zou vallen, maar het valt tegen. Hoogspanningsmasten en duiven zijn niet te verenigen. 2004: 100 jongen, 40 over, redelijk seizoen, verschillende eerste prijzen, ook in groot verband en opnieuw 2 maal teletekt NPO-vluchten. 2005: 70 jongen, 30 over, veel favorieten sneuvelen naar het seizoen toe, met 29/30 jongen het seizoen begonnen met wisselend succes. Hoogtepunt snelste duif attractievlucht Ablis kuststrook 2005. De huidige ontwikkelingen geven veel kopzorgen. Om top te spelen en dat willen we!, sneuvelen er te veel jonge duiven aan de elektriciteitsdraden. Dit verspelen kent meerdere nadelen. Als eerste is het logisch dat je inboet aan kwaliteit, elke knappe duif die de draden niet weet te ontwijken is er een te veel. Vooral jonge duiven in goeden doen vliegen met de nodige risico, s (zwieren en duikelen), dit levert het gehele seizoen veel frustraties op. Ook lijkt het wel of de duiven hun zelfvertrouwen kwijtraken en minder graag trainen. Het uitwennen is een regelrechte ramp, duiven zijn als pieper zeer bevreesd tussen de hoogspanningsmasten te vliegen en terecht. Wat te doen???

De oude duiven

De oude duiven doen het beter, zij zijn de masten en draden inmiddels gewend en het kost “slechts” enkele duiven per jaar. Een nadeel is dat je niet kan selecteren, dat hebben immers de omstandigheden al gedaan. Om een hok oude duiven vol te krijgen moet je dus alles aanhouden. Ondanks alle belabberde omstandigheden hebben Alex en Benno een prima oude duivenseizoen gehad. We lichten er een doffer uit, de NL04- 5400975. Een prachtige blauwe witpen doffer en kleinzoon Grizzle Daddy met een sterk roodoog( vader Blue Hercules naar China). En voor een jaarling reeds kopprijzen op de eendaagse fondvluchten.

2004 3e NPO race Ablis
2005 1e Blois club
2005 1e club
2005 2e club

2006

Dezelfde problematiek met de jongen, maar voor een dergelijk kleine ploeg toch prima resultaten. 2 maal Nationaal teletekst en 2e jonge duiven kampioen Kuststrook o.a. 1000 leden.
White Grizzle NL 2006-5700032 kent een prima seizoen met de volgende hoogtepunten: 1e 243 duiven ver, 1e 232 duiven ver., 4e 3669 duiven en 6e Nat NPO teletekst 7126 duiven. Ook de NL 2006-5700048 Blue Benno weet zich te plaatsen voor Nat. Teletekst. Frappant is dat op ongeveer het zelfde tijdstip een broer in China zich klasseert bij de eerste 10 van een prestiueze eenhoksrace in China. In China zijn duiven van Theo sterk gewild en tot 2 keer toe komt een delegatie duivenliefhebbers uit het verre China naar Maasdijk om duiven uit de Grizzle lijn te bekomen. Maar ook in Nederland goede successen met de Grizzle line. Bij G Heinhuis uit Steenwijk doen de kruisingen het prima op de NPO vluchten. En Jan Kooiman kweekt uit een grijze van Theo de 1e prijs 19000 duiven. Klap op de vuurpijl is natuurlijk Grizzle Frans en zijn prestaties. De NL 2003- 230 won 5 zuiver eersten in de club, maar ook talloze pure kopprijzen in rayon en afdeling:

2007

Begint met een gigantische interesse in de Grizzle lijn uit opnieuw... China. Op het tijdelijke hok van Boers-Slootjes wordt de eerste vlucht gelijk een overwinning op 1400 duiven en natuurlijk een rechtstreekse op de hokken van Theo gekweekt. Van de 3 NPO vluchten wordt dit keer 1 maal teletekst gevlogen met opnieuw een kleindochter van Grizzle Daddy. Op de nalijn oud en jong worden duizelingwekkende kettinguitslagen gerealiseerd. De toppers van het seizoen waaronder de diverse 1e prijswinnaars en de teletekstduiven gaan naar het Kweekhok van Theo.
De combinatie Boers-Slootjes neemt opnieuw ( tijdelijk ) afstand van de duivensport en hoopt op de nieuwe locatie in 2009, de concurrentie met de top van Nederlandse duivensport weer aan te gaan.

2008/2009

THEO DE KRUIJK EN DE COMB.BOERSS-SLOOTJES IN BEZIT TOTALE KAMPIOENENKOLONIE WIJLEN FRANS V/D KRUK .

Begin 2008 komt na een slopende ziekte de sterspeler en schoonvader van Theo de Kruijk, Frans v/d Kruk toch nog onverwacht te overlijden. Frans speelde bijna een halve eeuw top. Won in club, rayon en afdeling bijna alles wat er te winnen viel. Won zelfs de laatste vervlogen klassieker NATIONAAL ORLEANS JONGE DUIVEN 1997 over ruim 80.000 duiven. Van 2000 t/m 2006 vele malen een teletekstvermelding en vele kampioensduiven in club, rayon en afdeling. Deze kampioenenkolonie kon gelukkig worden behouden voor de Nederlandse duivensport. Buitenlandse interesse, vooral uit het verre oosten werd afgewimpeld. Ongeveer een 30 tal eerste prijswinnaars, een tiental toppers met meerdere eersten, een deel gerenommeerde prijsvliegers en kampioensduiven op rayon en afdelingsniveau bevolken nu de kweekduiven van Theo. Deze duiven zijn de perfecte match voor de huidige kolonie van Theo. Zijn Grizzle lijn is ook opgebouwd uit de Janssen/Tournier lijn van wijlen Cees v/d Kruk ( Dick Verwey, Arie v/d Hoek) en beide kolonies bevatten veel grijze duiven. Een van de vaandeldragers van Frans, Grizzle Frans werd ook bij Theo gekweekt en zit na 5 eerste priizen en het winnen van de asduif titel snelheid in samenspel Westland/Den Haag op het Kweekhok.

Een hoogtepunt is het winnen van een FCI race door een duif gekweekt op de hokken in Maasdijk en verkocht aan de Chinese liefhebber Huang Jiang.
De duif gekweekt uit de grijze doffer Spanisch Grizzle won de zware een hoksrace vanuit het Spaanse Santiago de Compostella.

2010/2011

Door het aanschaffen van de totale kolonie van wijlen F. v/d Kruk en deze ook te integreren in de Grizzle lijn ligt het zwaartepunt de komende jaren op kweken.
Ook Alex en Benno zijn weer opnieuw gestart met een uniek hok in een stenen schuur.
Het hok is ingenieus opgezet, zeker de in laat van de duiven. Het hok moet nog een echt duivenhok worden. Er zijn zeer veel nieuwe materialen verwerkt en dat ruik je in het hok, ook de duiven reageren hier voorlopig negatief op. Een week voor het seizoen werden er nog “verstopte”spaanplaat vervangen door vurenhout. Ondanks de stroeve start op het nieuwe hok,
Wist 1 duif zich fantastisch te onderscheiden. Het was opnieuw een grijze doffer, inmiddels omgedoopt tot Golden Grizzle. Deze prachtige doffer en super duif wist de 2 mooiste Ablis vluchten in de club naar zijn hand te zetten. Met 2 eerste prijzen en een Nationale teletekstvermelding op Ablis(de 2e Ablis net naast Nationaal teletekst) gaf hij nog een beetje cachet aan het seizen.

Een hoogtepunt in 2010 voor de Grizzle lijn is het winnen van een prestieuze Nationale vlucht in Schotland. Hier leest u meer van onder de rubriek In de media.